Per Anna Pallerols, cap de l’àrea de gràfic.

Després de 2020, som més conscients que mai de la dependència inevitable que tenim de la tecnologia. L’impacte de la pandèmia ens ha obligat a canviar ràpidament els nostres hàbits i la tecnologia ha tingut un paper fonamental a l‘hora de superar diversos reptes que se’ns han presentat. Sabem que el món està canviant i que cada vegada la digitalització serà més omnipresent a les nostres vides. En aquest escenari, els dissenyadors gràfics tenim noves oportunitats per desenvolupar la nostra tasca professional. Comptar amb competències digitals s’ha convertit en un requeriment imprescindible.

Però no tot és tecnologia. Crear interfícies més intuïtives i àgils requereix altres coneixements i habilitats més properes a les Humanitats. Segons Eric Berridge en la pluralitat hi ha la clau: “Mentre la tecnologia ens diu com construir, les Humanitats ens diuen què construir i perquè construir-ho”.

L’article de Manuel Pimentel, “Para triunfar (también hoy) hay que leer, sentenció Warren Buffet” també ens exposa que la societat digital requerirà perfils molts tècnics amb formació STEM (acrònim anglès de les sigles Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) però també de professionals formats en humanitats, capaços d’aportar una perspectiva més amplia, “de llegir les demandes i les necessitats de les persones i de les societats”.

D’aquesta manera, la formació d’avui en l’àmbit del disseny gràfic ha de preparar als futurs professionals en l’aprenentatge de la tecnologia però també en ser capaços d’imaginar formes innovadores i creatives d’usar-la. S’ha de posar l’accent en una formació global i transversal on el pensament crític i estratègic, la creativitat, la comunicació, les habilitats socials, i la tecnologia trobin la millor convivència.

Recentment li van preguntar a Warren Buffet quin consell donaria als joves que volien triomfar en aquest entorn digital tan competitiu, sorprenentment la seva resposta va ser: “Heu de ser capaços d’escriure i parlar bé. Simplement heu d’omplir els vostres caps. És un moment meravellós a la vida perquè cada dia acabeu sabent moltes coses que no sabíeu el dia anterior”.

No us sembla un bon propòsit per aquest 2021?